Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Όλοι βλέπουν ελληνική χρεοκοπία




Το "μαύρο πρόβατο" των αγορών είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τείνει να καταστεί βεβαιότητα η προοπτική της χρεοκοπίας, καθώς κυριαρχεί η αίσθηση ότι η Γερμανία εγκαταλείπει την προσπάθεια διάσωσης της χώρας και προετοιμάζεται για τα επακόλουθα που θα έχει η δραματική εξέλιξη στις γερμανικές τράπεζες.


Νεώτερο κρούσμα της χρεοκοπολογίας οι δηλώσεις του Lars Feld, συμβούλου της κυβέρνησης Μέρκελ, κατά τις οποίες οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν θα είναι αρκετές για να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία!



Ο ίδιος δήλωσε πως ένα haircut της τάξης του 50% θα είναι αναγκαίο για το ελληνικό χρέος και είναι καλύτερα αυτό να γίνει τώρα παρά αργότερα. Ο Feld δήλωσε ακόμη στο πρακτορείο Bloomberg ότι βλέπει να γίνεται μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012, και επομένως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις εναλλακτικές για την Ελλάδα (δες περισσότερα εδώ).


Την ίδια ώρα, πληθαίνουν στις αγορές οι ανησυχίες για τις γαλλικές τράπεζες, οι οποίες, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς, απειλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες με υποβαθμίσεις, λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αγορές της Ευρώπης γονατίζουν, με το Παρίσι να υποχωρεί κατά περισσότερο από 4%, την Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη να χάνουν γύρω στο 3%, ενώ στο 3,5% φτάνουν οι απώλειες στο Μιλάνο, με το Λονδίνο να "συγκρατείται" στο -1,8% περίπου.


Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης χάνει περισσότερο από 3% και βρίσκεται στις 860 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να σηκώνουν και πάλι το βάρος των πωλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της Εθνικής χάνει σχεδόν 8%, κάνοντας πράξεις κάτω από τα 2,90 ευρώ, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για την μετοχή της Eurobank.


H αναλογία πτωτικών προς τις ανοδικές μετοχές διαμορφώνεται στο 4 προς 1, ενώ την ίδια ώρα το spread του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στις 1.940 μονάδες, με πιέσεις να εκδηλώνονται και στα ομόλογα των άλλων χωρών που βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" (Ιρλανδία στις 710, Πορτογαλία στις 950, Ισπανία στις 350 και Ιταλία στις 370 μονάδες).


Και, βεβαίως, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του, καθώς κινείται κοντά στα 1,35 δολάρια.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...