Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Γαλλική πρόταση για το Παλαιστινιακό




"Αλλαγή μεθόδου" με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη λύση του Παλαιστινιακού συνέστησε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε για την Παλαιστίνη να υπαχθεί στο καθεστώς "του παρατηρητή" στον ΟΗΕ και τόνισε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχει λυθεί οριστικά το θέμα, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, οπότε, όπως υποστήριξε, θα πρέπει να επαναληφθούν οι συνομιλίες.


Στη συνέχεια, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, πρότεινε, να επιτευχθεί συμφωνία για τα σύνορα και την ασφάλεια.


Ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε ως τελικό στόχο "την κοινή αναγνώριση δύο κρατών για τους δύο λαούς, με βάση τα σύνορα του 1967 με συμφωνημένες και ισοδύναμες ανταλλαγές εδαφών", σχέδιο το οποίο είχε υποστηρίξει τον προηγούμενο Μάιο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Σαρκοζί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι μια πιθανή άσκηση βέτο εκ μέρους τους απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα για ένταξη στον ΟΗΕ, θα μπορούσε να "προκαλέσει έναν κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή" και ζήτησε από τις δύο πλευρές να μην έρθουν σε αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Ακόμα ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση να "μπει στη θέση του Ισραήλ" και να κατανοήσει ότι αναζητά ισχυρές "εγγυήσεις" για την ασφάλειά του.


Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...